Mietin parasta säilömistapaa suppilovahveroille, ja tulin siihen tulokseen - kiitos keskustelupalstojen vinkkien - että viisainta on kuivata sienet. Niitä voi sitten käyttää miten mielii, murentaa kastikkeiden, keittojen tai patojen mausteeksi... tai mitä ilmeisimmin liottaa kuivatut sienet ja käyttää ne tuoreiden tapaan (joku oikaiskoot, mikäli tuo viimeinen on harhaluulo!).

MUTTA. Minulla ei ole kasvikuivuria! Tähän hätään en halunnut rynnätä kauppaankaan ostamaan sieni-/kasvikuivuria, vaikka niitä nykyään jo saakin suhteellisen edullisesti... enkä tunne ketään, keneltä olisin sellaisen voinut lainata.

Harkitsin uunissa kuivaamista, luukku hiukan raollaan... Tyrmäsin kuitenkin ajatuksen, sillä Marttojen sivuilla oli muistaakseni mainittu, että uunissa kuivattamisen hankaluutena on se, että lämpötila on vaikea pitää oikeanlaisena (n. 30 - 40 astetta), etteivät sienet vahingossa pääse kypsymään. Jotkut taas väittivät neuvontapalstoilla, että huoneenlämmössä kuivattamisen riskinä on sienten pilaantuminen. Mikä ihme siis neuvoksi?!

Viimein päädyin vinkkiin, jonka mukaan kannattaa levittää esim. pyykkitelineen päälle leivinpaperia tai sanomalehtiä ja niiden päälle sienet - väljästi, ei paksuna kerroksena... Ja huolehtia, että teline on paikassa, jossa on lämmintä ja jossa ilma kiertää kuitenkin hyvin... Ja varmuuden vuoksi laittaa vielä samaan tilaan auton sisätilanlämmitin tai ihan tavallinen tuuletin kierrättämään ilmaa.

No, ainoa nuo kriteerit täyttävä paikka Kodissani on kylpyhuone. Joten virittelin sinne sienikuivaamon á la Nerikah. Neiti Söpö kyllä katseli kummissaan ja nuuhki ilmaa, että mitä ihmettä se emäntä nyt oikein suunnittelee, mutta on kuin onkin jättänyt kotitekoisen sienikuivurini rauhaan.

PA080098-1.jpg

Hitaasti, mutta varmasti sienet näyttävät tällä vippas-konstilla kuivuvan. Seuraavaksi täytyykin löytää niille sopivat purnukat, mihin pakkaan kuivatut sienet... :)