Hyvistä aikeista huolimatta en vielä eilen sen enempiä saanut omenateatteria aikaiseksi, sen verran painoi kuitenkin eilinen iltavuoro puntissa... Mitä nyt hiukkasen kokeilin pariin omppuun uusinta hankintaani Fiskarsin Omenanlohkojaa, joka poraa siemenkodan pois "pötkylänä" ja lohkoo omenan sieviksi lohkoiksi. Todella näppärä kapine (eikä ollut edes kallis, alle 10 e)!! Luonnollisestikin tein myös pientä taustatyötä eli etsin sopivaa omenahillon/-soseen ohjetta - siis yksinkertaista ja nopeaa. Sellainen löytyikin Marttojen Keskustelufoorumilta, osiosta Ruokanurkka:

Lohko kattilaan 400 g omenoita ilman siemenkotia.
Lisää vettä 1 dl, sokeria 4 rkl, vaniljasokeria 1/3 tl ja kanelia 1/4 tl.
Haudutetaan kunnes omenat soseutuvat.
Lopuksi surautetaan sauvasekoittajalla tasaiseksi ja pakastetaan.

Tänään sitten ryhdyin tositoimiin, ja nyt 4 tunnin lohkomisen, keittelyn & survomisen jälkeen savotta on jotakuinkin puolessa välissään, sillä omenasäkin pohja ei suinkaan vielä häämötä! Karkea arvioni on, että käsittelin tänään hiukan vajaa 3 kg omenia, ja suunnilleen toinen mokoma vielä odottaa huomista... Lopullista soseen määrää en tiedä, taisin seota jo laskuissani, kun lusikoin sosetta minigrip-pusseihin pakastamista varten ;)

Jouduin toteuttamaan Marttojen ohjeen soveltuvin osin olosuhteiden pakosta, sillä yllättäen maustekaapistani ei löytynytkään kanelia (?). Lisäksi puolitin sokerin määrän, käytin vain 2 rkl (tavallista) sokeria, sillä en pidä ätläkän makeasta hillosta.

En myöskään kuorinut omenoita, vaan pesin ne huolellisesti ja hauduttelin & survoin pehmeäksi hautuneet omenat kuorineen. Lopputulos ei ollut samettimainen, mutta tarkoitukseni olikin tehdä hieman särmikkäämpää sosetta. Lisäplussana mainittakoon, että soseesta tuli hennon vaaleanpunaista, kun kuoret olivat mukana!